A Törökbálint anno...

Több év munkájának eredménye az amit katalógusunk tartalmaz. Évek óta gyűlnek a régi fényképek, képeslapok, irományok, múzeumi tárgyak. Hogy egy helytörténeti gyűjteményben ezek megtalálhatók, az többé-kevésbé természetes. Ugyanakkor elérni, megnézegetni őket, böngészgetni közöttük a világháló szolgáltatásaival, ma még korántsen mindennapos. Nem feltétlenül azért, mert a helytörténeti gyűjteménytől idegenek lennének korunk informatikai eszözei. Sokkal inkább azért, mert a jól használható, jól kereshető rendszer felépítésének alapját a bemutatni szánt tárgyak, képek mögött megbúvó információk felkutatása, rendszerezése termeti meg. Mélyre kell hajolnia annak, aki ezeket az információkat össze szeretné gyűjtögetni, alázattal szedegetni össze, aprólékosan kutatva a múlt homályába vesző személyek és emlékek után. De aztán összeállnak a tudnivalók, a megsárgult képről visszatekintő személyek nevei, életük fontosabb adatai, s így emlékük megmarad mindannyiunknak.  

S egyszer majd a nagyvilág valamely távoli sarkában valaki rátalál a dédszülei esküvői fényképére...

Volf György

Intézményünk névadója Törökbálinton született német családban 1843. október 3-án. Nyelvészprofesszorként, a Magyar Tudományos Akadémia tagjaként halt meg 1897. szeptember 13-án, Budapesten.

Volf György Budapesten végezte középiskolai tanulmányait, majd a budapesti egyetemen hallgatott klasszika-filológiai, magyar és német
nyelvi és irodalmi előadásokat. 1869. áprilistól egy évig helyettes tanár volt a fővárosi IV. kerületi főreáliskolában. 1872-ben rendes tanár a II. kerületi, 1873-ban pedig az akkori VI. kerületi főreáliskolában. Néhány évvel később a tanárképző-intézet gyakorló főgimnáziumához nevezték ki, melynek 1890-ben igazgatója lett. Az
MTA 1877-ben levelező tagjává, 1894-ben rendes tagjává választotta. 1897-ben a budapesti tanárvizsgáló bizottság alelnöke és az akadémia nyelvtudományi bizottságának elnöke lett.

Nyelvtudományunk történetében főként a középkori magyar szövegek kiadásával örökítette meg nevét. A nyelvemlékekkel való foglalkozás vezette a honfoglaláskori műveltség kérdéseinek tárgyalásához.

Részlegeink

A Volf György Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény két épületben működik.

Volf György Könyvtár

Nyitvatartás: 

Hétfő 12-18 óra
Kedd 12-20 óra
Szerda zárva
Csütörtök 12-18 óra
Péntek 9-15 óra
Szombat 9-13 óra
Vasárnap zárva

2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 83. info@torokbalint-konyvtar.hu

Intézményvezető: Weigl Zsolt

Falumúzeum

Nyitvatartás: 

A múzeum előzetes bejelentkezéssel látogatható. Időpontot egyeztetni a törökbálinti Volf György Könyvtár nyitva tartási idejében lehet a 06-20-217-0015-ös telefonszámon.

2045 Törökbálint, Baross Gábor utca 17.

Vezető:
P. Boros Ilona

Munkatársaink

Bálint Zsuzsanna végzi a képi anyag (fotók, képeslapok, képzőművészeti alkotások) rendszerezését, feltöltését a katalógusba.

Boldog Lajosné (sz. Weigl Anna) a Falumúzeum több, mint két évtizedes fennállása óta gyűjti, kezeli és bemutatja a Helytörténeti Gyűjtemény tárgyi emlékeit. Emellett értékes visszaemlékezéseivel segíti a képi és tárgyi anyaghoz kapcsolódó adatok összegyűjtését.

Pertl István helytörténeti kutatásaival, képekkel és szöveges információkkal gazdagítja a gyűjteményt.

Schmidtka Andrea végzi a szöveges dokumentumok digitalizálását, a képi anyagok javítását, esetenként források felkutatását.

Stánicz Katalin segíti a katalógus feltöltését.

Turai István feladata a szöveges, valamint mozgóképi anyag digitalitálása, feltöltése. Ezen kívül végzi a Falumúzeum tárgyi emlékeinek dokumentálását, fényképezését és feltöltését a katalógusba.